Aktuální zpravodajství ze světa banánů

Po přečtení tohoto článku se na banán už nikdy nebudete dívat jako předtím

12. 1. 2015 19:37
Rubrika: Banánové nálepky | Štítky: banány

Je to zajímavé. Banány obsahují tři přírodní cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu, zkombinované s vlákninou.

Banán vám poskytne okamžitý, trvající a podstatný příval energie.

Výzkum ukázal, že pouhé dva banány dodají dostatek energie pro namáhavé 90 minutové cvičení. Není proto divu, že jsou ovocem číslem jedna špičkových světových atletů.

Nicméně energie není to jediné, čím nás dokáží banány udržovat ve fit kondici.

Kromě toho pomáhají překonat či předcházet podstatnému množství onemocnění. Proto by měly být samozřejmou denní součástí vaší stravy.

Deprese

Podle průzkumu provedeném časopisem MIND mezi lidmi s depresí se mnozí cítili lépe po zkonzumování banánu.

Je to proto, že banány obsahují tryptofan, druh aminokyseliny, kterou tělo přetváří na serotonin. Ten je známý tím, že vás dokáže zrelaxovat, zlepšit náladu a obecně vás udělat šťastnějšími.

Premenstruační syndrom (PMS)

Zapomeňte na tabletky, jezte banán, který obsahuje vitamin B6.

Vitamin B6 reguluje hladinu krevního cukru a také dokáže výrazně ovlivňovat i vaši náladu.

Anémie

Banány mají vysoký obsah železa, proto dokáží stimulovat produkci hemoglobinu v krvi, čímž zlepšují stav v případech anémie.

Krevní tlak

Toto tropické ovoce obsahuje extrémně hodně draslíku, ale jen málo soli, což ho činí perfektním prostředkem v boji proti vysokému krevnímu tlaku.

Americký Úřad pro léčiva a potraviny dokonce povolil prodejcům banánů používat pro banány oficiální označení prostředků snižujících riziko vysokého krevního tlaku a mozkové mrtvice.

Posílení činnosti mozku

200 studentů Twickenham school ve Velké Británii ve zkouškovém období konzumovalo banány na snídani, svačinu i oběd, aby povzbudili svou mozkovou činnost. Výzkum ukázal, že draslíkem prošpikované ovoce dokáže zvyšovalo pozornost studentů.

Zácpa

Banány obsahují vysoké množství vlákniny. Jejich zahrnutím do svého jídelníčku napomůžete obnově normální činnosti střev, a nemusíte přitom používat projímadlo. 

Na druhé straně jsou banány známé tím, že dokážou pomoci i při průjmu. Takže bez ohledu na problém, kterým trpí zažívací trakt, bude pro vás banán přínosem.

Pálení žáhy

Banány mají ve vašem těle přirozený protikyselinový efekt. V případě pálení žáhy zkuste sníst pár banánů.

Ranní nevolnosti

Pokud si budete mezi hlavními jídly pochutnávat na banánech, , pomohou vám udržet hladinu krevního cukru na stabilní úrovni.

Vyhnete se tak možným ranním nevolnostem.

Štípnutí hmyzem

Před tím, než sáhnete po krému proti kousnutí, pokuste postižené místo potřít vnitřní stranou banánové slupky.

Mnoho lidí potvrdilo úžasný úspěch se zmírňováním otoků a potlačováním bolestí.

Kocovina

Jedním z nejrychlejších způsobů, jak překonat kocovinu po konzumaci alkoholu, je udělat si banánový mléčný šejk přislazený medem.

Banán zklidní žaludeční kyselinu, s pomocí medu se obnoví hladina spotřebovaného cukru v krvi a mléko uklidní a rehydratuje váš organismus.

Nervy

Banány obsahují velké množství vitamínů skupiny B, které přispívají ke zklidnění nervového systému.

Máte nadváhu nebo těžce pracujete? Studie Institutu psychologie v Rakousku ukázaly, že stres v práci vede ke zvýšenému sklonu konzumovat potraviny jako čokoláda nebo bramborové lupínky.

Po přezkoumání 5 tisíc pacientů výzkumníci zjistili, že najobéznejší lidé měli tendenci pracovat ve vysoce stresových zaměstnáních.

Závěr výzkumu byl ten, že pro vyhýbání se přejídání způsobeného panikou, potřebujete kontrolovat svou hladinu cukru v krvi. To dosáhnete tak, že budete konzumovat potraviny s vysokým obsahem sacharidů každé dvě hodiny.

No a banány jsou pro tento účel mnohem vhodnější, než již zmíněné bramborové lupínky.

Žaludeční vředy

Banán je používaný jako dietní jídlo proti onemocněním střev pro jeho měkkou texturu a jemnost.

Je to jediné ovoce, které můžete bez obav zkonzumovat při chronických problémech se žaludečními vředy.

Kromě toho také neutralizují překyselenost v žaludku a snižují jeho podrážděnost tím, že pokrývají žaludeční výstelku.

Kontrola teploty

Mnohé kultury světa nahlížejí na banány jako na "chladící" ovoce, schopné snížit teplotu u těhotných žen. Například v Thajsku jedí těhotné ženy banány, aby zajistily, že jejich dítě se narodí s mírnější teplotou.

Závěr

Takže jak vidíte, banány jsou opravdovým přírodním lékem na mnohé nemoci.

Pokud je porovnáme s jablkem, mají čtyřikrát více bílkovin, dvakrát tolik sacharidů, třikrát větší obsah fosforu, pětrát více vitamínu A či železa a dvojnásobné množství dalších vitamínů a minerálů. Zvláště přínosný je jejich vysoký obsah draslíku.

To vše dělá z banánů jedno z nejlepších dostupných ovoci.

A BANANA a day keeps the doctor away!

Zdroj: After reading this, you’ll never look at a Banana the same way again

Pozn.: O unikátním postavení banánů mezi ostatními druhy ovoce rozhodli soudci Evropského soudního dvora již 14. února 1978.

Zobrazeno 2912×

Komentáře

IvanaČerná

Banány obsahují mnoho jednoduchého cukru glukózy, lépe známé jako "hroznový cukr", tím dodává okamžitou energii, zejména pro mozek, játra atd. Glukóza se nemusí metabolicky nijak upravovat a jde v takto asi do dvou minut rovnou do krve. Pro zvědavé je možno omrknout stránky http://www.glukopur.cz kde je o glukóze více informací.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona